Stresul provocat de facebook: cu cât mai mulți prieteni, cu atât mai mult stres

 

Într-un studiu publicat în revista Psychoneuroendocrinology, cercet[torii arată că, odată ce adolescenții au depășit 300 de prieteni în rețeaua socială, nivelul lor de cortizol, hormonul stresului, tinde să fie mai mare decât la adolescenții cu mai puțin de 300 de prieteni pe Facebook, relatează France Presse.

„În timp ce și alți factori externi sunt responsabili de apariția stresului, noi am estimat că efectul izolat al Facebook asupra cortizolului a fost de aproximativ 8 la sută”, a declarat profesorul Sonia Lupien, autorul principal al studiului. „Am fost în măsură să demonstrăm că adolescenții cu peste 300 de prieteni pe Facebook au niveluri de cortizol mai mari”.

teens_facebook.jpg.CROP.rectangle3-large
În experiment au participat 88 de adolsecenți cu vârste între 12 și 17 ani și au fost întrebați cum folosesc rețeaua socială Facebook, inclusiv cât de des vizitează site-ul și câți prieteni au, modul în care se promovează pe rețea și cum își susțin prietenii online. De asemenea, au fost colectate probe de cortizol de la subiecți de patru ori pe zi timp de trei zile, iar cercetătorii au descoperit că adolescenții cu mai mult de 300 de prieteni pe Facebook aveau în mod constant niveluri mai ridicate de cortizol.

teens-kids-chat-text-messaging-ss-1920-800x510

„Noi nu am remarcat depresie la participanții noștri. Cu toate acestea, adolescenții care prezintă niveluri ridicate ale hormonului stresului nu devin imediat deprimați. Depresia poate să apară mai târziu”, a spus prof. Lupien. „Unele studii au arătat că poate dura 11 ani înainte de debutul depresiei severe la copiii care au avut în mod constant un nivel ridicat de cortizol”.

surse: France Presse, agerpres

 
 
CunoasteLumea 725 20-11-2015 Vali
    Acest articol nu are niciun comentariu
ADAUGA COMENTARIU

 
Online 50 Pagina incarcata in 0.199058055878 secunde