SATURN, FASCINAȚIE ȘI MISTER

 

Saturn a fost o divinitate romană despre care Ovidius a scris că a fost detronat de fiul său Jupiter și adus la condiția de muritor de rând. El s-a refugiat în Latium, Italia, unde a cerut ajutor divinității Janus.

Cu ajutorul acestuia a restabilit anii de aur în care toți oamenii erau egali. Saturn este a șasea planetă de la Soare și a doua ca dimensiune din sistemul nostru solar.

Ziua lui este sâmbăta, a șasea zi din săptămână. În partea sa nordică, astronomii au descoperit o formă care seamănă cu un hexagon. Se presupune că ar fi vorba despre un vortex. Curios este faptul că vechile civilizații cunoșteau existența acestei stranii forme.

Sonda spațiala Cassini a fost lansată în anul 2004, cu scopul de a studia planeta Saturn. După 13 ani, sonda Cassini își va întrerupe activitatea în septembrie 2017.

La șase luni de la lansarea sa, sonda a depus pe Titan, lună gazoasă gigantică a lui Saturn, un robot. Acesta a captat foarte multe imagini. Spre deosebire de Titan, Encelade, o altă lună a lui Saturn, are mari rezerve de apă. Este vorba de un imens ocean subteran care i-a dus cu gândul pe cercetători la posibilitatea existenței unor forme de viață.

loading...

Saturn are peste 50 de sateliți cu forme ciudate. Unii astronomi consideră că o posibilă cauză a formării acestui număr mare de sateliți ar putea fi inelele din jurul planetei.

Acum câteva zile, sonda Cassini a plonjat între suprafața lui Saturn și inele. Sonda intră în faza finală a activității sale, după ce va realiza 22 de pasaje temerare între atmosfera lui Saturn și inelele sale.

Pentru a proteja sonda, specialiștii de la NASA au reorientat antena care are forma unei farfurii cu o lungime de 4 metri, pentru că zona în care se află sonda este foarte puțin cunoscută și nu se cunosc potenţialele obstacole. Sonda se deplasează cu o viteza de 124000 km/h. Din cauza unor condiții dificile de deplasare, timp de 20 de ore, în 26 aprilie, NASA a pierdut contactul cu sonda.

saturn SATURN, FASCINAȚIE ȘI MISTER

Imaginile transmise de sonda Cassini au prezentat nori gigantici formați din amoniac la o distanță de 150 kilometri față de solul planetei. Misteriosul Saturn a început să-și arate o parte din multele necunoscute.

loading...

 
 
Efemeride 104 02-05-2017 Vali
    Acest articol nu are niciun comentariu
ADAUGA COMENTARIU

 
Online 13 Pagina incarcata in 0.250405073166 secunde