Reprezentanții societății civile din CES se opun suprataxării contractelor de muncă cu normă parțială

 

Privind cu îngrijorare declarațiile Prim-ministrului Mihai Tudose de la debutul ședinței de guvern de astăzi privind achitarea CAS și CASS de către angajatori la nivelul salariului minim brut pe țară în cazul contractelor de muncă cu timp parțial (care presupun mai puțin de 8 ore de lucru pe zi), reprezentanții societății civile în Consiliul Economic și Social atrag atenția că această măsură ar putea mări costurile angajatorilor pentru zeci de mii de angajați din România, ar putea duce la reducerea veniturilor nete (banii primiți efectiv de angajați) și chiar și la un val de demiteri.

În ședința din data de 18 Iulie, Plenul Consiliului Economic și Social, format din reprezentanți ai confederațiilor naționale patronale și sindicale și ai structurilor asociative ale societății civile, a votat unanim avizarea negativă a proiectului de Ordonanță de Guvern.

Actul normativ constituie o imixtiune serioasă în dreptul angajatorului de a-și organiza activitatea și va duce la desființarea unui număr important de astfel de locuri de muncă din mediul privat, precum și la o reticență mai mare a întreprinzătorilor de a învesti în sectoare în care acest tip de muncă este obișnuit. De asemenea, dacă este adoptată, Ordonanța de Guvern va crea probleme și pentru organizațiile neguvernamentale și instituțiile publice care implementează proiecte cu finanțare nerambursabilă și folosesc acest tip de contracte, care, pentru a se încadra în bugetul disponibil, ar putea fi puse în situația de a scădea veniturile nete ale angajaților sau de a renunța la o parte din contracte, afectând bunul mers al proiectelor.

De la această măsură ar urma să fie exceptați angajații care au un contract de muncă cu normă întreagă la alt angajator. Practic, chiar și în situația în care un angajat lucrează 4 ore pe zi la un angajator și 4 ore pe zi la alt angajator, când este exclusă varianta „muncii la gri”, contribuțiile plătite de ambii angajatori vor crește substanțial.

În definitiv, fie prin reducerea venitului net, fie prin desfacerea unor contracte de muncă, măsura riscă să fie dăunătoare tocmai pentru angajații pe care își propune, teoretic, să îi protejeze.

Reprezentanții societății civile în CES atrag, de asemenea, atenția asupra faptului că este inacceptabil ca Guvernul să ignore pur și simplu avizul dat de această instituție prevăzută în Constituția României, fără să încerce nici măcar un dialog cu reprezentanții părților.

Semnatarii comunicatului de presă, membri în CES din partea structurilor asociative ale societății civile, sunt:

Bogdan Simion, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC)

Mihai Dragoș, Consiliul Tineretului din România (CTR)

Daniela Vișoianu, Asociația C4C – Communication for Community

Radu Nicosevici, Academia de Advocacy

George Chioaru, Federația Națională OMENIA a Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor din România

Sevastița Grigorescu, Uniunea Națională a Cooperației Meșteșugărești – UCECOM

Ana Păun, Asociația InfoCons

Florian Sălăjeanu, Asociația Profesională Negurnamentală de Asistență Socială ASSOC

Dana Cavaleru, Asociația HR Management Club

Gelu Duminică, Fundația Agenția de dezvoltare comunitară „Împreună”

Loredana Urzică, Uniunea Studenților din România

Consiliul Economic și Social este for consultativ al Guvernului și Parlamentului, înființat în baza art. 141 din Constituția României și funcționând conform legii nr. 248/2013, cu modificările și completările ulterioare. Plenul C.E.S. este format din reprezentanți ai confederațiilor naționale patronale, ai confederațiilor naționale sindicale și ai structurilor asociative ale societății civile, câte 15 persoane din fiecare parte.

 
 
RomaniaCurata 104 20-07-2017 Vali
    Acest articol nu are niciun comentariu
ADAUGA COMENTARIU

 
Online 33 Pagina incarcata in 0.204352140427 secunde