MOSCOVA ȘI MISTERUL LUMII DIN SUBTERAN

 
MOSCOVA ȘI MISTERUL LUMII DIN SUBTERAN
Efemeride

Pentru majoritatea locuitorilor Moscovei, ținutul subteran al capitalei este un teritoriu terifiant, periculos, în care legendele și miturile se împletesc cu mărturiile incredibile ale oamenilor care, din întâmplare sau nu, au pătruns în aceste locuri neumblate de sute de ani.

Moscova are cea mai adâncă și mai complicată rețea de canale subterane din lume. Moscova a fost construită pe soluri aluvionare, de-a lungul malurilor mlăștinoase ale râului Moscova. Pământul nisipos a fost un teren favorabil ridicării orașului la suprafață, dar și ușor de săpat, pentru construirea nervurilor subterane.

Și astfel, în timp ce orașul se dezvolta încet și sigur la lumina soarelui, în adâncuri creștea un alt oraș. Un oraș săpat în pământ, care de-a lungul secolelor, s-a mărit, formând o rețea stratificată de tuneluri, hrube și galerii pe mai multe niveluri.

Încă din secolul al XV-lea, sub Kremlin s-au construit pivnițe și depozite subterane, pentru a ascunde cele mai neprețuite comori, bijuterii, cărți antice. S-au săpat tuneluri care au servit în scopuri militare. În aceste tuneluri, aflate sub zidurile de apărare ale Kremlinului, din loc în loc erau plasate, în mod strategic, așa-zisele camere de ascultare.

Aici, în timpul asediilor și năvălirilor tătare, stăteau iscoade care aveau sarcina de a asculta cu mare atenție, ca nu cumva inamicul să se infiltreze în cetate pe sub ziduri, prin tuneluri.

Sub pământurile Moscovei s-au construit laboratoare și ateliere secrete ale alchimiștilor. Una dintre cele mai misterioase legende ale subteranului este cea legată de biblioteca suveranului Rusiei, Ivan al III-lea.

Marele cneaz se căsătorește în anul 1472, cu prințesa Sofia Paleolog, nepoata ultimului împărat al Bizanțului, Constantin Paleolog, pecetluind astfel transferul puterii de la Bizanț la Rusia. Ca zestre, prințesa a adus de la Constantinopol o colecție de cărți și manuscrise de o valoare inestimabilă.

Pentru a păstra această comoară intactă a fost construită o bibliotecă subterană. Se spune că moștenitorul țarului Ivan cel Groaznic ar fi descoperit locația. Țarul nu a dezvăluit niciodată secretul.

Sigismund al Poloniei, Napoleon ar fi încercat să descopere locul, atrași de valoarea comorii. În zilele noastre, mai mulți cercetători au încercat să descopere biblioteca însă, fără succes.

Metroul moscovit este unul dintre cele mai frumoase din lume. În spatele pereților de marmură se află ascuns un alt metrou numit Z și care a fost construit de Stalin în anii 50.

Se spune că are o lungime de 150 kilometri și a fost executat la o adâncime de 200 de metri. Metroul făcea legătura între Kremlin și aeroport și în caz de urgență putea fi utilizat și de tancuri.

Acum câțiva ani, publicația Pravda publica un articol în care susținea că în subteranele Moscovei se găsesc șobolani de mărimea unei pisici. Se spune că în subteran există o floră și o faună stranii. Viermi care au dimensiuni de câțiva centimetri, lăcuste de dimensiunea unei farfurii, gândaci mari, pești fără solzi și orbi, ciuperci acide.

Aceste creaturi au suferit mutații genetice cauzate de rezidurile din apele subterane. O altă cauză ar fi și deșeurile radioactive depozitate în subteran.

Tunelul-de-sub-Marea-Neagră MOSCOVA ȘI MISTERUL LUMII DIN SUBTERAN

Tot în subteran sunt numeroase cimitire care formează adevărate necropole. Este un loc bântuit în care există fantome. Cei care s-au încumetat să coboare au avut parte de experiențe terifiante. Suntem fascinați de cosmos, abandonând subteranul care are misterele lui.

loading...
 
 
Efemeride 220 04-11-2016 Vali
    Acest articol nu are niciun comentariu
ADAUGA COMENTARIU

 
Online 17 Pagina incarcata in 0.18482208252 secunde