Ministrul Educației: Școala e gratuită pentru copil. Părinții „asigură gratuitatea”, adică plătesc

 

Educația este gratuită în România, dar numai pentru copii, care nu plătesc. Ministrul Educației oferă o interpretare originală, pur capitalistă, a articolului 32 din Constituția României, care spune, la aliniatul 4 că: „Învățământul de stat este gratuit, potrivit legii”. Până acum se credea că acesta se referă la părinți, pe când era destinat doar elevilor.

Da, învățământul de stat este gratuit pentru cei la care se referă, adică elevi, pentru că ei nu plătesc. Cu părinții este însă cu totul altceva, doar învățământul de stat nu îi privește pe ei, așa că pot și trebuie să plătească. Părinții, în schimb, „asigură gratuitatea”, adică trebuie să scoată bani din buzunar. A spus-o ministrul Educației, Liviu Pop, la emisiunea «În fața ta» de la Digi24.

„Educația e gratuită conform Constituției. În fapt, cineva trebuie să asigure această gratuitate. Statul asigură o parte din gratuitate, părintele asigură altă parte din gratuitate, copilul nu plătește nimic” – Liviu Pop.

În logica aceasta, atât timp cât copilul nu poate fi pus să plătească (și asta probabil doar pentru că o interzice un alt articol al Constituției), gratuitatea trebuie „asigurată”, și nu numai de stat, care este tot părintele, practic, ci de părinte, direct și în particular.

Cine mai citește, înțelege și crede că „învățământul de stat este gratuit”, în sensul că nu se plătește, nu știe să citească Contituția, pentru că acesta este un articol al Constituției care li se adresează exclusiv elevilor, doar este vorba despre ei în învățământul e stat. Nu a fost vorba niciodată aici despre părinți, decât doar în comunism… Așa că probabil va fi acuzat în curând de viziuni comuniste și nostalgie. Nici „gratuit” nu mai înseamnă în capitalism ce însemna în comunism. Acum gratuitatea „se asigură”, adică trebuie plătită…

Ministrul a spus că el, ca părinte, cheltuiește bani cu sandvișul cu care merge copilul la școală, cu auxiliarele de care are nevoie copilul.

„Nu avem fondul clasei. Avem o asociație de părinți, bani pe care îi gestionăm noi, nu are nicio influență” – Liviu Popa.

Constituția României

Art. 32 – Dreptul la învăţătură

(4) Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor şi tinerilor proveniţi din familii defavorizate şi celor instituţionalizaţi, în condiţiile legii.

 
 
Anonimus 320 09-07-2017 Vali
    Acest articol nu are niciun comentariu
ADAUGA COMENTARIU

 
Online 65 Pagina incarcata in 0.185837030411 secunde