Masonul CatalinTohaneanu, reteta imbogatirii prin faliment

 

Lansat in afaceri din studentie, Catalin Tohaneanu a ajuns sa detina unul dintre cele mai puternice business-uri in domeniul consumabilelor de birou, firma sa Top Birotica SRL controland la un moment dat o importanta cota din piata. Odata cu venirea banilor, Tohaneanu a urcat rapid si in ierarhia “fratilor” masoni din Marea Loja Nationala din Romania, unde detine acum functia de mare secretar.

839 Masonul CatalinTohaneanu, reteta imbogatirii prin falimentDincolo insa de “imbogatirea spirituala” alaturi de fratii masoni, CatalinTohaneanu a urmarit insa foarte atent sa isi protejeze (inclusiv de Fiscul roman) si investitiile financiare.

Datorii in Romania, conturi grase in Panama

891 Masonul CatalinTohaneanu, reteta imbogatirii prin falimentInca din 1998, impreuna cu principalul sau asociat, Razvan Mihalache, dar si cu alti parteneri, Tohaneanu si-a infiintat in Panama firma offshore Office Manufacturing LTD. Autorizata sa efectueze acte de comert, sa efectueze operatiuni de finantare, de intermediere si comisionare, dar si de gestionare a conturilor bancare deschise in Panama, aceasta firma offshore nu a detinut niciodata calitatea de actionar in vreo societate comerciala din Romania. Banii trimisi in Panama nu s-au mai intors in tara, astfel ca o eventuala justificare a lui Tohaneanu cum ca a deschis firma offshore ca un vehicul de investitii, nu pare sa aiba sustinere. Ba, dimpotriva, infiintarea firmei offshore Office Manufacturing LTD – care si astazi, dupa 17 ani, este in functiune, cu taxele platite la zi catre statul panamez– pare a fi mai degraba legata de falimentarea unor afaceri din Romania si acumularea unor datorii neplatite catre banci, firme si persoane fizice. Mai direct spus, este foarte posibil ca banii datorati de Tohaneanu si partenerii sai in Romania sa fi fost transferati in firma din Panama. Aceasta ipoteza este sustinuta de ritmul insolventelor si falimentelor inregistrate in Romania de afaceristul Tohaneanu, dintre care se evidentiaza mai ales cel al firmei Top Birotica SRL.

Nereguli la Top Birotica de 6 milioane de lei

panama 10 Masonul CatalinTohaneanu, reteta imbogatirii prin falimentDetinuta in procente egale de Tohaneanu si Mihalache, Top Birotica  ar fi functionat probabil fara probleme si astazi daca un control al Fiscului nu ar fi gasit in contabilitate nereguli in valoare de peste 6 milioane de lei. Obligati sa achite aceasta suma, cei doi actionari au profitat de legislatia permisiva si si-au bagat firma in insolventa, lasand Fiscul sa astepte mult si bine incasarea sumelor cuvenite. De altfel, aceasta practica a mai fost folosita de afaceristul Tohaneanu si in cazul firmei de curierat QUIKPACK SPEDITIONS SRL.

Ba mai mult, cei doi parteneri de afaceri s-au plasat in anul 2008 si in centrul unui scandal cu iz de inselatorie imobiliara, fiind acuzati de mai multe persoane fizice ca le-au luat circa un milion de euro si nu le-au mai oferit apartamentele promise incomplexul imobiliar„Champions Residence” din Bucuresti. Plus inca un milion de euro luat de la Piraeus Bank.

Cum isi protejeaza banii cercetatul penal Catalin Neculai Prutica

Afaceristul bacauan Catalin Prutica, cercetat deopotriva de DNA si DIICOT pentru dare de mita, respectiv pentru inselaciune, este si el pe lista “baietilor destepti” cu offshore-uri in Panama.

Implicat in anii 2000 in comertul cu produse petroliere, transporturi si activitati de creditare, Prutica si-a infiintat in 2005 offshore-ul  QUALITY ARTS SA Panama pe care il controleaza total din functiile de presedinte, trezorier si director. Culmea este ca, desi afaceristul este, din 2012, cercetat pentru o inselaciune de 1,2 milioane de euro, firma lui offshore din Panama este bine-mersi, in functiune, protejand, probabil, banii existenti in conturi. Cum nici o autoritate nu a avut habar de existenta offshore-ului lui Prutica, in dosarul de inselaciune al acestuia i s-au sechestrat doar bunurile declarate in Romania. Insa situatia se poate schimba, caci Catalin Prutica este trimis in judecata de procurorii DNA si intr-un dosar in care este acuzat ca ar fi oferit mita fostului director al Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a Filmelor RomaniaFilm (R.A.D.E.F. RomaniaFilm) pentru a prelua un cinematograf si ar fi complice si la operatiuni de spalare de bani. Ce frapeaza insa in cazul afaceristului bacauan este lejeritatea cu care autoritatile fiscale romane au tratat de-a lungul timpului activitatile comerciale derulate de Catalin Prutica prin firmele PETROMAR SERV COM SRL, SIL PRODINVEST SRL, PETROARISTIM SRL si TENETO SRL, dizolvate sau lichidate intre timp, fara a se efectua verificari privind circuitele financiare catre offshore-ul acestuia din Panama.

Incaseaza la supermarket si pompeaza bani in Panama

Alti doi romani care si-au creat in Panama o “supapa” pentru banii castigati din afacerile derulate in Romania sunt Ionut Catalin Ipate si Catalin Despoiu. Cei doi detin in Buzau unul dintre cele mai mari supermarketuri, UNIVERSAL LE BIG, controlat prin societatea omonima infiintata din anul 2000.

Anual, cei doi parteneri ruleaza prin UNIVERSAL LE BIG peste trei milioane de euro. In plus fata de Catalin Despoiu, Ionut Ipate mai este unic actionar si la SLIK IMPEX SRL, firma ce distribuie bunuri alimentare si nealimentare tot in Buzau, avand anual cifre de afaceri de aproape10 milioane de euro.

La aceste rulaje deloc modeste, cei doi afaceristi buzoieni s-au gandit, probabil, sa mai ascunda cate ceva de Fiscul romanesc si si-au infiintat, inca din 2007, in Panama compania offshore PAN ROM ENTERPRISES SA. Care functioneaza si in prezent, fiind declarata activa de autoritatile panameze. Proprietar, dupa cum am spus, si al firmei SLIK IMPEX SRL, cea care are cifre de afaceri de aproape 10 milioane de euro anual, Ionut Ipate si-a mai infiintat in 2008 un offshore in Panama, PANATRANSPORT CORP., care este de asemenea activ. Adica are taxele anuale achitate la zi. Ceea ce presupune ca nu este tinut degeaba, prin conturile sale derulandu-se operatiuni.

Culmea este ca, desi a apelat la offshore-uri deschise in Panama pentru a-si “eficientiza” businessul, patronul Ipate nu a avut vreo problema sa aplice si pentru a lua fonduri europene cu scopul de a “extinde sistemul ERP” al firmei SLIK IMPEX SRL.

 
 
eNational 1238 30-09-2015 Vali
    Acest articol nu are niciun comentariu
ADAUGA COMENTARIU

 
Online 12 Pagina incarcata in 0.213877916336 secunde