Masoneria în România

Masoneria în România

24.02.2012

3950 accesari

Francmasoneria (sau „masoneria”), ca institutie, este un ordin initiatic ai carei membri sunt înfratiti prin idealuri comune morale, spirituale și sociale , prin initierea conformă unui ritual comun, prin juramântul depus pe una din cartile sfinte ale marilor religii (Biblia, Coranul, Dao de Jing,Vedele hinduse, Tripitaka budiste, sau alte scrieri considerate sacre) si, în majoritatea ramificatiilor, de credinta într-o „Fiinta Suprema”, un „Mare Arhitect al Universului”.

Organizatiile masonice, prezente în majoritatea tărilor, se regasesc sub forma obedientelor autonome, ele însele compuse din loji albastre (zise si ateliere) de câte 7-50 de persoane (uneori chiar mai multe). Numarul francmasonilor în lume este de aproximativ patru milioane(4.000.000), majoritatea în SUA si în Europa occidentala.

Francmasoneria repezinta în acelasi timp o disciplina spirituala, precum Alchimia, si institutia tradiționala care reuneste practicantii acestei discipline, in loji sau confederatii de loji, numite Mari loji.

In Romania francmasoneria este organizata in mai multe obediente, cea mai veche fiind Marea Loja Nationala Unita din România, apoi Marea Loja Nationala din Romania, Marele Orient de Rit Scotian Antic și Acceptat din Romania, Marea Loja Regulara a Romaniei, Marea Loja Naționala a Romaniei și Marele Orient al Romaniei, minoritar, precum și alte câteva obediente mai mici, între care unele deschise si femeilor (de exemplu Dreptul Uman din Romania). Toate aceste obediente se recunosc reciproc.

1 Comment - “Masoneria în România”

  1. popescu says:

    masoneria este o secta satanica si demonica cu ritualuri spurcate marea majoritatea dintre masoni satanisti sunt poponari cu toate ca au si familie si copii niste spurcati nenorociti intre care si traian basescu , victor ponta hrebenciuc nastase iliescu , toate guvernele de dupa revolutie au fost si sunt formate de masoni satanisti in care vor ca poporul roman sa fie sclavul lor pentru totdeauna

Adauga Comentariu