Laude pentru presedintele Slovaciei

 

Tweet

Adevărul  și iubirea vor triumfa asupra minciunilor și a urii. Sau, cel puțin, așa sperăm. Acest motto al lui Václav Havel a fost înscris pe podiumul conferinței Forum 2000, de la Praga. Dramaturgul și filosoful ceh (anterior, cehosolvac) ar fi împlinit 80 de ani în acest an. Pe fondul dezbinării și al populismului de acasă și al amenințărilor din afară, avem nevoie mai mult ca oricând de umanismul său și de limpezimea sa morală.

Este ușor să te dai bătut în fața întunericului și să te lași pradă temerilor. Da, Rusia și China fac ca democrațiile, vechi și noi, să pară slabe și inutile. Da, adversarii noștri dictatoriali sunt îndrăzneți și hotărâți, în timp ce noi nu suntem. Da, mesajul lui Havel pare puțin depășit. Cum ‘să trăiești în spiritul adevărului’ atunci când alegerile prezidențiale din cea mai mare democrație a lumii au loc într-o vreme în care minciunile, murdăriile și dezvăluirile au devenit monedă politică? Tema Forumului 2000 din acest an a fost criza leadership-ului: cine își asumă răspunderea pentru viitorul nostru? Îi lăsăm pe alții să hotărască?

Și totuși sesiunea de deschidere i-a însuflețit pe toți. Andrei Kiska, președintele Slovaciei, nu este, trebuie s-o recunoaștem, un nume foarte cunoscut în afara țării sale. Un novice într-ale politicii, cu o engleză nesigură, el a trebuit ca, în 2014, să învețe repede după surprinzătoarea sa victorie în alegeri, rătăcit fiind pe scena politică erodată de corupție din Slovacia.

Cred că de-acum vom auzi mult mai multe lucruri despre dl Kiska – o perspectivă extrem de binevenită. El și-a început declarațiile descriind întâlnirea avută în cursul zilei cu Dalai Lama. Evenimentul este oricum lăudabil în sine. Liderul spiritual tibetan a fost unul dintre primii demnitari străini invitați la Castelul din Praga pe vremea lui Havel. Dar de atunci, presiunile neîncetate și amenințătoare ale autorităților comuniste de la Beijing i-au intimidat pe politicienii europeni până într-acolo încât întâlnirile oficiale sunt sporadice, minore sau cu un caracter privat.

Dl. Kiska a schimbat cu îndrăzneală acest obicei. Guvernul său, care dorește să întrețină relații comerciale cu China, va fi furios. Iar admirabil este faptul că lui nu pare să-i pese de asta.

Calificându-l pe oaspetele tibetan drept mentorul său spiritual, președintele slovac i-a vizat și pe ceilalți lideri politici din țările Grupului celor 4 de la Visegrad (Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia). El a condamnat xenophobia și rasismul, dar mai ales limbajul inflamant al unor politicieni care ar trebui să se comporte altfel. El a condamnat și pesimismul, pledând pentru solidaritate și pentru atașament față de principiile morale: cuvinte simple, dar rare și binevenite în climatul degradat de astăzi.

Spre surpriza tuturor, și nu mai puțin a dlui Kiska însuși, el a fost ovaționat (în frunte cu vechiul disident și scriitor polonez Adam Michnik). A fost pentru prima oară când un discurs rostit la Forum 2000 a stârnit o asemenea reacție. O prietenă din Slovacia spunea că nu s-a simțit niciodată mai mândră că e slovacă. Prietenii mei cehi au fost și ei entuziasmați, nu doar pentru că spusele dlui Kiska erau curajoase și adevărate, ci și pentru că ele se deosebeau atât de mult de declarațiile dure și neplăcute venite în ultimii ani dinspre Castelul din Praga.

Evident, un simplu discurs din partea unui politician aparținând unei țări cu 5 milioane de locuitori nu poate schimba climatul politic. Dar poate demonstra că ideile care pe vremuri caracterizau fostele țări comuniste – toleranța, legalitatea, multilateralitatea, deschiderea – nu au murit.

După cum nu voi obosi niciodată să subliniez, pierdem teren în fața adversarilor noștri nu din cauză că suntem slabi – nu ne aflăm, cel puțin deocamdată, în 1939 – ci din cauză că nu avem voință. Avem nevoie de lideri care să ne facă să recunoaștem că avem de-a face cu dușmani reali și că societățile noastre și valorile noastre merită să fie apărate, atât acasă, cât și dincolo de granițe. Dragă dle Kiska, vă rog să țineți mai multe discursuri.

Traducerea: Mihaela Danga

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

 
 
Contributors 299 21-10-2016 Vali
    Acest articol nu are niciun comentariu
ADAUGA COMENTARIU

 
Online 4 Pagina incarcata in 0.221544027328 secunde