Klemm, despre atacul la multinaționale: S-ar putea să fie influenţa nocivă a Rusiei

 

Ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm, a declarat luni că recrudescenţa retoricii antisemite constituie un teren fertil pentru cei care încearcă să îndepărteze România de temelia principiilor ei euroatlantice, adăugând că unii fac acest lucru şi indirect, prin atacarea companiilor multinaţionale, iar în toate acestea e posibil să fie și influența Rusiei.

“Pentru aproape 50 de ani după cel de-al Doilea Război Mondial, amintirea ororilor Holocaustului a servit pentru întregul continent drept piedică în faţa antisemitismului. Şi totuşi, astăzi, cei care se opun liberalismului şi îmbrăţişează naţionalismul economic caută din nou să îi atace şi să îi demonizeze pe evreii din Europa şi pe cei din afara ei. Fac acest lucru direct, prin manifestaţii naţionaliste şi vandalizarea memorialelor şi a cimitirelor. Dar fac acest lucru şi indirect, prin atacarea companiilor multinaţionale şi prin aluzii la pretinse şi presupus infame legături evreieşti ale unor întreprinderi legitime cu scopul de a crea animozitate şi de a prezenta concluzii funeste. Recrudescenţa acestei retorici antisemite, însoţită de transformările economice cauzate de globalizare, constituie un teren fertil pentru cei care încearcă să manipuleze opinia publică şi să îndepărteze România de temelia principiilor ei euroatlantice”, a spus Klemm.

Prezent la un eveniment de comemorare a victimelor Holocaustului, ambasadorul a menţionat că această animozitate este agravată de răspândirea diverselor scenarii false care îşi croiesc drum dinspre internet în discursul public.

“Asemenea scenarii au o singură finalitate, un singur scop: să ne dividă, să ne slăbească instituţiile şi să ne polarizeze societăţile. Politicienii şi jurnaliştii care cedează tentaţiei de a folosi aceste scenarii o fac probabil din oportunism, simţind că există şansa unui câştig pe termen scurt, chiar dacă ei nu cred în mod necesar în respectivele scenarii. Dar acest oportunism este în cele din urmă devastator. Iar prin intermediul acestuia se realizează de fapt opera duşmanilor noştri, a celor care încearcă să ne facă rău. S-ar putea ca la mijloc să fie aripa marginală, xenofobă şi rasistă a extremei drepte. S-ar putea să fie influenţa nocivă a Rusiei. S-ar putea să fie cei care încearcă să divizeze comunităţile prin agitaţii de un naţionalism economic strident. Toţi caută să ne slăbească parteneriatele şi orientarea noastră transatlantică pentru propriile scopuri ostile”, a mai declarat Klemm.

 
 
RomaniaCurata 78 10-10-2017 Vali
    Acest articol nu are niciun comentariu
ADAUGA COMENTARIU

 
Online 15 Pagina incarcata in 0.248943805695 secunde