Guvernul se pregătește să dea undă verde afacerilor cu lucrări de diplomă

 

Un proiect de lege publicat pe site-ul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat propune înlocuirea amenzilor cu avertismente pentru prima abatere în cazul a 333 de contravenții. Scopul “Legii prevenției” este de a ușura activitatea firmelor, prin prevenirea săvârșirii de contravenții de către persoanele/entitățile care desfășoară activitate economică. Firmele vor fi scutite de amendă și sancționate doar cu avertisment în cazul primei abateri pentru o serie de fapte grave precum, hărțuirea sexuală, discriminarea, neînmânarea bonului fiscal clientului, neinformarea angajaţilor privind evoluţia atunci când există o ameninţare la adresa locurilor de muncă, introducerea pe piaţă a lemnului recoltat în mod ilegal, nerespectarea de către comercianţi a prevederilor privind publicitatea înşelătoare şi informarea completă, corectă şi precisă a consumatorilor, neasigurarea condiţiilor optime de viaţă animalelor sălbatice ţinute în captivitate legal.

În domeniul educației, prinicipala modificare se regăsește la punctul 49 în cadrul proiectului legislativ propus și se referă la înlocuirea cu avertisment a amenzii de la 5.000 lei la 50.000 lei (Art. 360, alin. 1, lit. b) din Legea Educației Naționale) pentru comercializarea de lucrări ştiinţifice în vederea facilitării de către cumpărător a calităţii de autor al unei lucrări de licenţă, de diplomă, de disertație sau de doctorat, interzisă prin Art. 143, alin 5 Legea Educației Naționale.  Practic, dacă acest proiect legislativ ar fi aprobat în forma propusă de Guvern, firmele care comercializează lucrări de diplomă care ar fi depistate de autoritățile competente ar fi pasibile  doar de avertisment și nu de amenda prevăzută în momentul de față în Legea Educației.

Deși în România funcționează zeci de site-uri care comercializează lucrări de diplomă pentru toate nivelurile de studiu, până acum nicio autoritate publică nu a sancționat cu amendă contravențională vreuna dintre aceste firme. O serie de afaceri cu vânzări de diplome care până acum își situau activitatea la limita legii, ar putea scăpa astfel de amenzi în cazul în care activitatea lor ar fi dovedită ilegală de autoritățile competente.

Proiectul legislativ este supus dezbaterii publice până la data de 01.05.2017, iar propunerile pot fi transmise pe adresa  dezbateri.publice@imm.gov.ro. Detalii aici.

 
 
RomaniaCurata 139 10-04-2017 Vali
    Acest articol nu are niciun comentariu
ADAUGA COMENTARIU

 
Online 14 Pagina incarcata in 0.20946097374 secunde