Eliminarea taxelor radio-tv, motiv de îngrijorare la Consiliul Europei

 

O alertă postată pe Platforma pentru promovarea protecţiei jurnalismului de pe site-ul Consiliului Europei l-a determinat pe ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, să trimită Senatului o srisoare prin care să-I solicite un punct de vedere cu privire la eliminarea taxei radio-tv, cuprinsă în cele peste 100 de tarife și taxe eliminate printr-o lege votată de deputați pe 25 octombrie, anunță Mediafax. Ministrul de Externe a explicat că răspunsul senatorilor va fi postat pe aceeași platform și trimis celor patru ONG-uri care au publicat alerta.

MAE arată că în 21 octombrie, pe Platforma pentru promovarea protecţiei jurnalismului şi a siguranţei jurnaliştilor de pe site-ul Consiliului Europei, a fost postată o alertă referitoare la discuţiile de la nivelul Parlamentului României, în curs la acea dată, privind eliminarea taxei radio-tv. Patru organizaţii neguvernamentale, active în domeniul libertăţii presei, și-au exprimat temerile că eliminarea taxei radio-tv ar afecta independenţa serviciilor publice de radio şi televiziune şi le-ar face vulnerabile în faţa imixtiunilor politice

„La nivelul Consiliului Europei există deja o practică de a răspunde la aceste alerte, statele membre vizate aducând clarificări la speţele respective”, se mai arată în scrisoarea MAE către Senat. România a mai constituit obiectul unei alerte media pe Platformă, în martie, în legătură cu modificarea legislative c ear fi permis intrareai în insolvenţă a TVR. Platforma respective este un proiect dezvoltat de Consiliului Europei pentru a monitoriza încălcările libertăţii de exprimare, independenţei presei şi ameninţărilor la adresa jurnaliştilor.

„În evaluarea MAE, prezenţa pentru a doua oară pe site-ul specializat al Consiliului Europei pentru monitorizarea încălcărilor libertăţii presei este de natură să plaseze România într-o postură incomodă, care contravine atât poziţiilor ţării noastre pe tema drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, cât şi practicii curente de respect pentru principiile democratice şi ale statului de drept”, se afirmă în documentul transmis Senatului. „În contextul în care posturile publice de radio şi TV îşi desfăşoară activitatea sub controlul Parlamentului României şi în lumina recentei decizii a Parlamentului de eliminare a taxei radio-tv, vă adresăm rugămintea de a ne transmite câteva elemente care au stat la baza deciziei Parlamentul de eliminare a taxei radio-tv, şi soluţiile avute în vedere pentru asigurarea bunei funcţionări a Societăţii Române de Radiodifuziune şi SRTV”, mai spune ministrul de Externe.

Scrisoarea MAE a fost trimisă la Comisia de Cultură, pentru elaborarea unui punct de vedere, a anunțat vicepreşedintele Senatului, Ioan Chelaru, după şedinţa de luni a Biroului Permanent.

Măsura de eliminare a taxei radio-tv, care în prezent se plătește prin factura de energie electrică, a făcut parte dintr-un proiect de lege inițiat de președintele PSD Liviu Dragnea de eliminare a peste 100 de tarife și taxe, după ce inițial aceasta era o propunere din programul electoral. Jurnalistul Cătălin Tolontan atrăgea atenția, pe 10 octombrie, că prin această mișcare se va ajunge la o subordonare completă a televiziunii și radioului de stat față de guvern.

 
 
RomaniaCurata 186 07-11-2016 Vali
    Acest articol nu are niciun comentariu
ADAUGA COMENTARIU

 
Online 12 Pagina incarcata in 0.19188284874 secunde