Doi dintre sateliții lui Uranus vor intra în coliziune. Orbitele celor două luni se află, deja, foarte aproape, una de cealaltă!

 

Așa cum arată popularmechanics.com, oamenii de știință care au studiat prea puțin cunoscuții sateliți ai planetei Uranus au sesizat că doi dintre aceștia se deplasează pe orbite neobișnuite. Orbita pe care o urmează nu este circulară sau eliptică, ca în cazul altor sateliți ai sistemului solar. Forțele gravitaționale îi fac pe cei doi sateliți să urmeze o traiectorie atipică.

Cei doi sateliți poartă numele de Cressida și Desdemona și, după cum au constatat oamenii de știință de la Universitatea din Idaho și Colegiul Wellesley, ei vor continua să se apropie și vor intra în coliziune într-un viitor nu foarte îndepărtat, din perspectivă cosmică.

Din punct de vedere al masei, Uranus este a patra planetă din sistemul nostru solar și pe lângă sistemul său de inele, planeta prezintă și un număr mare de sateliți naturali, 27 la număr, printre care Desdemona și Cressida. Sateliții lui Uranus au putut fi contabilizați datorită misiunii Voyager 2, în 1986.

b

Numele satelitului Cressida provine de la un personaj dintr-o piesă a lui Shakespeare – „Troilus și Cressida”. Jocul complex al forțelor gravitaționale face ca dansul Desdemonei (luna numită astfel după alt personaj shakesperian) și Cressidei să fie unul tot mai strâns iar deznodământul acestei apropieri este previzibil. În prezent, spun oamenii de știință, orbitele celor doi sateliți ai lui Uranus se află la doar 900 de kilometri, una de celălaltă, ceea ce, la scală cosmică, este foarte puțin.

Un aspect mai puțin obișnuit și demn de menționat este că deși astronomii cunosc, deja, viitorul Desdemodei și al Cressidei (distrugerea reciprocă), acesta este aproape singurul lucru pe care ei îl știu, momentan, despre aceste două corpuri cerești. Cercetările viitoare vor aduce, negreșit, date suplimentare, referitoare la Uranus și neobișnuiții săi sateliți! c

Sursa: www.popularmechanics.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

loading...

 
 
CunoasteLumea 104 11-09-2017 Vali
    Acest articol nu are niciun comentariu
ADAUGA COMENTARIU

 
Online 10 Pagina incarcata in 0.207711935043 secunde