Comisia de Tăiat Hârtii se întoarce. Haideți cu noi

 

Tweet

Adevărata debirocratizare începe de la experiențele noastre ca cetățeni. USR, cu sprijinul România 100, a demarat Comisia de Tăiat Hârtii 2, care continuă efortul de debirocratizare început anul trecut la Guvern.

Anul trecut, când am început să lucrez la Cancelaria prim-ministrului Cioloș, am avut un prim șoc la întâlnirea, ca să nu îi spunem confruntarea, cu sistemul administrativ de stat. Chiar în inima sistemului, mi-am dat seama că principala luptă pe care erai nevoit să o duci ca angajat la Guvern era cu hârtiile.

În administrația publică centrală, odată intrat, ești inundat de hârtii încă din prima zi. Era aceeași senzație pe care o trăisem deja, ca cetățean, în interacțiunea cu statul.

Birocrația cu care ești confruntat în administrația românească acționează pe două planuri – în primul rând, vine din nevoie de așa-zis control și în al doilea rând din nevoia funcționarilor de a se absolvi de responsabilitate. Atâta timp cât ai toate semnăturile, copiile legalizate, dovezile care dovedesc că dovada plății a fost ștampilată în original, tu, ca birocrat, ești absolvit de răspundere.

Acest sistem sufocă în același timp cetățeanul și angajatul din administrație.

Am decis atunci să rupem tradiția guvernelor precedente. Așa ne-a venit ideea unei „celule de criză” la nivelul Cancelariei care să încerce să demareze un mult așteptat proces de debirocratizare a administrației publice.
Presa a numit, inspirat, acest grup de inițiativă “Comisia de Tăiat Hârtii”. Sunt unul dintre inițiatorii acestui proiect. Sau a acestei Comisii, cum a ajuns ea să fie cunoscută.

Birocrația este însă precum o buruiană. Ea trebuie plivită constant, pentru că tinde să reapară, să se înmulțească.

Un scurt exemplu. Anul trecut, unul dintre succesele Comisiei de Tăiat Hârtii de la Guvern a fost comasarea taxelor pentru pașaport într-una singură, care poate fi plătită online.

Online, online, dar birocrații tot mai au nevoie de o ștampilă.

Anul acesta, după ce am lansat apelul pentru voluntari la CTH2, ne-a fost semnalat faptul că cetățenilor care solicită eliberarea unui pașaport în aceeași zi li se solicită un extras de cont cu ștampila băncii. Atenție: deci plătești taxa online, dar trebuie să mergi la bancă să ștampileze hârtia că ai plătit online.

Cum se ajunge aici? E un exemplu tipic de cum se propagă birocrația ca buruienile: nu a decis nimeni printr-o lege sau printr-un ordin, pur și simplu cineva a simțit nevoia să se acopere.

Echipa de voluntari a analizat situația, a studiat legile, a dat telefoane la direcția de pașapoarte și a venit cu o soluție. Asta este o muncă pe care nimeni nu e dispus să o facă, dar fără de care debirocratizarea e o vorbă goală. Voluntarii USR și România 100 vor face această muncă de a săpa în măruntaiele birocrației. Găsiți și alte rezolvări propuse deja unor situații birocratice similare aici: Simplificări propuse de CTH2. Cu ajutorul vostru, în curând vor fi şi mai multe.

Comisia de Tăiat Hârtii trece în opoziție. Nu mai este “la putere” dar vă are pe voi de partea sa

Anul trecut, când am lansat site-ul Comisiei, realizat gratis, rapid și eficient, cu voluntari, și nu cu o firmă care să factureze milioane de euro din bani publici, am primit mii de propuneri de eliminare a unor taxe, documente și acte pe care statul le solicita inutil cetățenilor.

Acel răspuns a fost fenomenal. Am simțit, atunci, la guvern, că societatea românească este vie, are doar nevoie de cineva care să o asculte.

Comisia de Tăiat Hârtii a reușit să elimine hârtii inutile cerute, în mod absurd, de către birocrații din administrația de stat - Simplificări adoptate în 2016.

Procesul de debirocratizare a administrației de stat s-a bucurat, în scurt timp, de susținere în rândul cetăţenilor. Comisia de Tăiat Hârtii a devenit atât de populară încât PSD a decis să includă o structură asemănătoare în mult coloratul său program de guvernare. Acolo a și rămas, în programul de guvernare, și nu a mai fost niciodată transpusă în realitate.

Avem, atât în USR cât și în România 100, experiența Comisiei de Tăiat Hârtii. Avem oameni care au văzut, pe pielea lor, cât de greu se poate negocia cu administrația de stat renunțarea la unele hârtii pe care până și ei le consideră inutile.

Numeroase instituții ale statului încearcă să se acopere de cât mai multe copii, copii legalizate, declarații ale cetățenilor și alte hârtii de teama de a nu fi trași vreodată la răspundere pentru cine ştie ce scăpare. Mulți funcționari consideră că în acest fel își securizează posturile la stat. Le este teamă ca nu cumva un alt funcţionar la fel de birocrat să nu le ceară vreodată o hârtie inutilă şi ei să nu o aibă la dosar.

Aproape întreaga administrație publică românească a ajuns să fie construită pe suspiciune – cetățeanul trebuie în primul rând să dovedească, cu cât mai multe acte și copii, că există cu adevărat. Administrația publică pare că tremură de teamă, zi de zi, oră de oră, ca nu cumva vreun cetățean să nu-și inventeze propria existență și să păcălească statul.

Debirocratizarea este un exercițiu permanent de plivire. Doar legislația nu ajută

Recent, colegul meu liberal Florin Cîțu a anunțat un proiect de lege care obligă instituțiile să nu mai ceară hârtii cu informații pe care o altă instituție le are. Inițiativa este lăudabilă și în spiritul Comisiei de anul trecut. Am analizat și noi anul trecut varianta de a da o OUG cu această propoziție.

Însă nu ar fi rezolvat mare lucru în practică. Pentru că sistemele informatice ale statului nu comunică unele cu altele. De aceea, trebuie întâi să rezolvăm problema digitalizării administrației. Știți că de aici a pornit anul trecut conflictul meu cu Sebastian Ghiță și cu întreaga rețea de sifonare a banilor publici. Comisia de Tăiat Hârtii 2 va avea voluntari USR și România 100 care vor monitoriza sistemele vitale IT ale statului. Vom striga când este de strigat, vom propune soluții când găsim înțelegere.

Abia după ce statul își face ordine în sistemele IT vom putea rezolva dintr-un foc implementarea principiul ”Once Only” – adică statul îți cere o singură date datele și apoi ele se transmit între instituții și noi intrăm și ca cetățeni în epoca digitală. Oricum, voi susține în Parlament inițiativa lui Florin Cîțu, e un început bun de text legislativ.

Anul trecut, după ce am decis să obligăm instituțiile publice să nu mai solicite cazier judiciar cetățenilor, ci să le obțină singure de la Poliție, ne-am confruntat cu o situație la care nu ne așteptam. Am primit zeci, sute de sesizări din partea cetățenilor că li se solicita în continuare acest document. Una dintre explicațiile birocraților din administrație a fost că sunt obligați de procedurile interne să o facă.

Legea ca legea, dar procedura internă e sfântă în administrația publică.

VIDEO Rezultatele Comisiei de Tăiat Hârtii

Sunt încă multe alte cazuri în care birocrație nu respectă legile de debirocratizare adoptate anul trecut. În aceste cazuri, vă rugăm, vă instigăm, să protestați, să mergeți în instanțe. Vă învățăm cum:  Ce faci când instituțiile îți încalcă un drept ?

Cum lucrează Comisia de Tăiat Hârtii 2

În primul rând, am decis să ne “debirocratizăm” noi. Alături de voluntarii care au răspuns apelului lansat de USR și România 100 acum două luni, am gândit și am pus la punct proceduri cât mai simple și eficiente de lucru. Ne-am împărțit reponsabilități, am gândit un proces logic de preluare și analizare a problemelor.

Am pregătit și noul site al Comisiei, pe care îl găsiți aici: www.comisiadetaiathartii.ro

Prin intermediul site-ului, ne puteţi trimite sesizări sau propuneri de acte sau proceduri pe care le consideraţi inutile sau redundante în interacţiunea voastră cu administraţia publică. Voluntarii CTH2 vor analiza propunerea şi vor studia care este temeiul legal al existenţei procedurilor reclamate.

Prin intermediul meu şi al colegilor mei parlamentari USR care ne sprijină în acest proiect vom propune modificări legislative care să elimine procedurile birocratice semnalate sau vom face interpelări către instituțiile care le perpetuează.

În paralel, vom mobiliza societatea civilă să pună presiune pe instituţiile care refuză să respecte legislaţia în domeniul debirocratizării. Statul ne va respecta cu adevărat atunci când i-o vom cere cu adevărat – direct, răspicat și constant.

VIDEO Cum funcționează Comisia de Tăiat Hârtii 2

Trebuie să începem să învățăm să cerem statului să nu ne mai ceară informații pe care le deține sau le poate obține singur. Trebuie să învățăm să cerem statului să ne sprijine, nu să ne încurce. Să fie un stat modern.

Sunt copleșit de de entuziasmul membrilor USR și România 100 care s-au alăturat voluntar proiectului.
Site-ul, materialele explicative, munca de până acum sunt produsul muncii lor voluntare. Le mulțumesc tuturor, mai ales lui Radu Mihaiu, care a mai dus la capăt un proiect greu, cu dedicație și Andrei Bucur, care anul trecut lucra de la guvern cu birocrația, iar acum face asta de la Parlament. Ei doi sunt creierul operațional al Comisiei De Tăiat Hârtii. Această denumire hazlie a presei va fi transformată în renume. Noi toți putem fi Comisia. E o adresa de email aici jos unde ne puteți scriecomisiadetaiathartii.ro/echipa.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: administratie publica, Comisia de Taiat Hartii, Cristian Ghinea, debirocratizare

 
 
Contributors 35 12-10-2017 Vali
    Acest articol nu are niciun comentariu
ADAUGA COMENTARIU

 
Online 67 Pagina incarcata in 0.203264951706 secunde