Cine va fi Cavalerul Apocalipsei nucleare? Puterile care s-ar putea implica în conflictul SUA – Coreea de Nord…

 

Discursul războinic între liderii Coreei de Nord şi Statele Unite, ambii cu prerogative absolute în declanşarea unui atac sau unei riposte cu arme nucleare, escaladeză pe zi ce trece, amintind de „criza rachetelor cubaneze“, singurul moment în istorie în care lumea a fost ameninţată de iminenţa izbucnirii unui conflict nuclear. Numai că, spre diferenţă de episodul respectiv, ţările care par să se apropie cu paşi hotărâţi de declanşarea Armaghedonului nuclear au capacităţi militare cu totul debalansate, ne spune Adevarul.ro

În continuarea analizei făcută de Cristian Unteanu pe Adevarul ro, jurnalistul prezinta 5 scenarii posibile de rezolvare a acestui conflict, câteva dintre ele apocaliptice:

Cel mai probabil scenariu este cel, foarte credibil, al lansării unei lovituri militare americano-sud-coreene de răspuns, lovitură de precizie calculată pentru a lovi totalitatea zonelor militare şi capacităţilor de infrastructură ale Coreei de Nord. Scop în care pot fi folosite, extensiv, toate tipurile de rachete de croazieră, cu încărcături nucleare sau convenţionale, aflate la bordul navelor care formează grupul de atac condus de port avionul Carl Vinson. Dacă primul val de lovire se dovedeşte insuficient, atunci pot intra în joc rachetele balistice de la bordul submarinelor de atac aflate în zonă susţinute de valuri succesive de bombardiere strategice. Este scenariul cel mai probabil deoarece presupune „un conflict limitat de mare intensitate“, dar care nu antrenează intrarea în joc a altor actori, ceea ce pare acum evident după ce Rusia şi China au făcut un pas înapoi, şi mai vizibil după eşecul ultimei încercări de mediere chineze. Un asemenea scenariu este şi mai credibil dacă ne gândim că printre opţiuni se numără şi lansarea, în paralel cu primul val de lovituri sau în continuarea sa imediată, a unei vaste operaţiuni la sol dusă de forţe speciale combinate de preluare a controlului principalelor locaţii militare din Coreea de Nord şi neutralizarea conducerii politice şi militare a ţării.

Un scenariu grav pentru SUA este unul extrem de ciudat şi interesant, evocat de mai multe ori în trecut: un atac al Coreei de Nord asupra teritoriului SUA cu o bombă cu impuls electromagnetic (EMP). Efectul unei asemenea bombe, generat de explozia la o altitudine înaltă a unei singure încărcături nucleare, poate fi absolut devastator. Mai sus de 30 km altitudine, impulsul electromagnetic produs de explozia nucleară anihilează infrastructurile electrice, electronice şi de telecomunicaţii pe o zonă extrem de întinsă. Peter Pay, şeful Comisiei Congresului american însărcinat cu evaluarea ameninţării electromagnetice la adresa SUA, spunea că este o mare greşeală să se subestimeze acest tip de pericol, iar Jeffry Lewis, coordonatirul situl ARMS CONTROL, sublinia că posibilitatea unui asemenea tip de atac este „scenariul catastrofă preferat de către un mic grup de oameni foarte implicaţi în problemă“.

Citește mai multe despre celalalte trei scenarii aici: Adevarul.ro


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

loading...

 
 
CunoasteLumea 160 12-08-2017 Vali
    Acest articol nu are niciun comentariu
ADAUGA COMENTARIU

 
Online 15 Pagina incarcata in 0.190731048584 secunde