CCR: Legea privind școlile doctorale este neconstituțională

 

Curtea Constituțională a României a decis miercuri că legea de modificare a OUG privind școlile doctorale este neconstituțională, scrie Agerpres.

“Curtea Constituțională a adoptat și sesizarea grupului liberal și sesizarea Guvenului cu privire la neconstituționalitatea ordonanței 4 pentru modificarea Legii învățământului. Am avut în vedere faptul principal că cele două Camere ale Parlamentului nu au respectat principiul bicameralismului și au adoptat legea într-o formă și într-un conținut foarte diferit decât cel care a început inițiativa legislativă și diferit și de felul cum a adoptat fiecare dintre cele două Camere”, a declarat președintele CCR, Valer Dorneanu.

El a precizat că au mai fost date decizii în acest sens, în care Curtea a arătat că, atunci când se schimbă substanțial conținutul, forma, structura, compoziția legii, nu se respectă principiul bicameralismului.

Potrivit acestuia, și obiecția Guvernului a fost întemeiată.

“Separat, am considerat că și obiecția Guvernului cu privire la nerespectarea prevederilor din art. 1 alin. 5 din Constituție cu privire la claritatea legii, la previziune, la toate normele de tehnică legislativă nu au fost respectate în cuprinsul acelor adăugiri și modificări care au fost făcute de cele două Camere ale Parlamentului. Deci, legea este integral neconstituțională”, a arătat Dorneanu.

Întrebat ce trebuie să se întâmple în continuare, Dorneanu a răspuns că “inițiatorii pot să înceapă procedura de la zero”.

Pe 13 octombrie, Guvernul a atacat la CCR modificarea OUG 4/2016 privind școlile doctorale, după ce Senatul a respins cererea de reexaminare a actului normativ, solicitată de președintele Klaus Iohannis, și a adoptat legea în forma inițială.

Anterior, premierul Dacian Cioloș declara că regretă decizia pe care a luat-o Parlamentul în privința modului în care se tratează plagiatele.

Și grupul PNL din Senat a depus la Curtea Constituțională o contestație la legea de modificare a OUG 4/2016 privind școlile doctorale, invocând, între altele, nerespectarea principiului bicameralismului.

Senatul a respins, în ședința plenului din 10 octombrie, cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis referitoare la Legea pentru aprobarea OUG 4/2016 privind modificarea Legii Educației Naționale 1/2011, prin care a fost reglementată funcționarea școlilor doctorale și a adoptat, în calitate de Cameră decizională, actul normativ în forma inițială.

Potrivit raportului comisiei de specialitate, modificarea Legii Educației prevede crearea unui mecanism privind desfășurarea învățământului la nivel doctoral, clarificarea și etapizarea acțiunilor de emitere a diplomelor și titlurilor la nivel universitar, stabilirea atribuțiilor privind procedurile și etica la nivelul învățământului.

După decizia Senatului, președintele Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, Viorel Barbu, și-a anunțat demisia din funcție, pe motiv că, în urma amendamentelor adoptate la Legea Educației, CNATDCU va avea “un rol decorativ”, fiindu-i retrase toate prerogativele, mai scrie Agerpres.

 
 
RomaniaCurata 233 26-10-2016 Vali
    Acest articol nu are niciun comentariu
ADAUGA COMENTARIU

 
Online 34 Pagina incarcata in 0.195571899414 secunde