Cancerul societăţii româneşti - corupţia

 
Corupţia din România este precum o boală canceroasă cuprinsă de mii de metastaze, s-au precum pirul intrat într-un lan de porumb.
În ambele situaţii, nu trebuie tratată suprafaţa expusă cu alifii sau praşile, ci trebuie curăţat până se ajunge la carnea sănătoasă şi extirpate toate sursele ce pot recidiva. La fel şi la pir, o praşilă nu îl stârpeşte, ci numai smulgerea din rădăcină. Pentru a face aceste operaţii este nevoie de medici foarte bine calificaţi , care să nu le tremure mâna când încep să cureţe rana infectată.
Avem noi medici bine pregătiţi pentru asanarea morală a societăţii? Nu cred că avem.
În 1989, societatea era atinsă de microbul corupţiei, nu era atât de extinsă, dar ea exista sub forma „micii corupţii”, mai bine zis a „atenţiilor”. După 1989, corupţia a evoluat într-un ritm alarmant. Cine puteau fi „medicii” care puteau opri corupţia încă din faza embrională? Aceştia erau şi sunt şi la această oră : poliţiştii, procurorii, sre-iştii, cei de la ANI, iar medicul, chirurg şef, profesorul, ar fi fost judecătorul.
    Ce spun eu aici este poezie, pentru că lucrurile s-au desfăşurat mult mai prozaic şi mai aplecat pe jefuirea Ţării. Astfel, într-o sarabandă, toţi aceşti factori ce puteau opri hoţia şi-au dat mâna pentru a jefui economia Ţării, cu partidele politice vremelnic aflate la putere şi schimbate din 4 în 4 ani pentru a beneficia cât mai mulţi din jaful general. Pentru a face aceste furturi cât mai subtile şi a îmbrăca forme legale au intrat pe fir organizaţii profesioniste care îşi dovediseră măiestria în distrugerea economică a altor state, un bun exemplu este FMI. Deasemeni instituţiile care trebuia să vegheze la respectarea legilor şi legalităţii, au beneficiat de suportul unor servicii străine versate în distrugerea unor guverne, state, economii, mă refer la CIA, KGB etc.
Acum, la aproape 26 de ani de la revoluţie, ne aflăm într-un mare impas. Poliţia, procuratura, instanţele de judecată aplică nişte alifii pe rănile putrede şi colcăind de viermi. Nu pot merge în adâncul rănii, la rădăcina ei, pentru simplul motiv că nu sunt profesionişti.
Toate tirurile de arme sunt îndreptate împotriva politicienilor, nu că nu o merită, dar acest lucru este făcut de cadre din procuratură, poliţie, instanţe de judecată, unde ele însele sunt bolnave de corupţie. Nu poţi să pui bază pe ancheta unui procuror care a dus la condamnarea unui om, când afli că acel procuror a fost arestat pentru corupţie. La fel se întâmplă cu poliţiştii şi judecătorii.
Nu poţi să nu te întrebi dacă, actul juridic prin care un om a fost trimis în spatele gratiilor, este corect, ori un abuz? O instanţă de judecată achită un inculpat, a doua instanţă îl condamnă. Unde este adevărul?
Mai nou, dacă un complet de judecată dă o sentinţă împotriva cererii procurorilor DNA, aceştia sunt imediat verificaţi de Inspecţia Judiciară. Un alt caz, celebrul de acum, cazul Rarinca, o sentinţă rămasă definitivă este atacată de DNA care, în final obţine casarea sentinţei şi condamnarea M. Rarinca. În aceste cazuri a fost pusă o presiune uriaşă pe judecători, mergându-se până la şantajarea lor. Nu ar fi fost posibile aceste şantaje dacă judecătorii nu ar fi fost corupţi. Deasemenea, dosarele încheiate de procurorii ce au fost ulterior arestaţi pentru corupţie, sunt în mod cert alterate, unele fie au primit avize de NUP în urma unor folose necuvenite, altele au ajuns în instanţă cu posibile probe falsificate pentru că un inculpat nu a vrut să plătească pentru a fi scos basma curată.
     În această situaţie disperată în care se găseşte România, curăţarea puroiului, a plăgii infectate, trebuia să fie făcută de la organele de cercetare (poliţie, procuratură, servicii) şi terminate cu cei din instanţele de judecată. După terminarea acestei curăţenii se poate vorbi de o adevărată cruciadă împotriva acestui teribil cancer numit -corupţie.
    Ciugulind ici colo câte un infractor şi nemergându-se în profunzimea plăgii, nu se va oprii niciodată acest fenomen.
 
 
IonelCarstea 1236 21-11-2015 Vali
    Acest articol nu are niciun comentariu
ADAUGA COMENTARIU

 
Online 17 Pagina incarcata in 0.180186986923 secunde