Am obținut proiectul de HG prin care se încearcă micșorarea unui Parc Național

 

România Curată a obținut  proiectul de Hotărâre de Guvern prin care președintele Consiliului Județean Vâlcea și prefectul aceluiași județ încearcă să ciuntească cel mai mic Parc Național al României în favoarea unei cariere de calcar.

Florin Stoican, președintele Asociației Kogayon, fondatorul celui mai mic Parc Național al României, Buila-Vânturarița, a solicitat în baza legii 544/2001 Consiliului Județean Vâlcea, să îi  pună la dispoziție atât proiectul de Hotărâre de Guvern prin care se vizează tăierea unei felii din Parcul Național, cât și studiile care justifică oportunitatea unei astfel de ciuntiri a ariei protejate.

De asemenea, Florin Stoican a cerut și planul tehnic de refacere a mediului pentru cariera Arnota-Bistrița. În răspuns, Consiliul Județean Vâlcea i-a trimis fondatorului ariei protejate draftul de HG prin care se plănuiește diminuarea suprafeței parcului. În fundamentarea acestui proiect de HG se invocă necesitatea furnizării de calcar ieftin pentru industria chimică din Vâlcea.

E vorba de celebra companie Oltchim SA, puternic căpușată politic în ultimele decenii de polonezii de la Ciech Soda România Sa și Uzinele Sodice Govora, care produc și abur industrial folosit pentru sistemul de încălzire centralizată al orașului Râmnicu Vâlcea.

În timp ce autoritățile solicită că industria și locurile de muncă au nevoie ca de aer să muște cu excavatoarele din versantul aflat pe suprafața Parcului Național, activistul de mediu Florin Stoican consideră că în fapt e vorba doar de o prelungire a agoniei unei industrii chimice care în ultimii ani s-a zbătut în convulsii, din cauza problemelor de natură economică.

Draftul HG-ului prin care se fură o bucată din Parcul Național e unul cât se poate de ”decis”, din moment ce deși e doar ”o ciornă”, președintele Consiliului Județean, Constantin Rădulescu (PSD) și Prefectul de Vâlcea, Radu Renga (apropiat al ALDE, conform ziarului Adevărul), au semnat deja documentul.

România Curată i-a solicitat ministrului Mediului, Daniel Constantin, să explice care este poziția sa referitor la ciuntirea unei părți din Parcul Național Buila Vânturarița, pentru a face loc explozibililor și excavărilor unui versant montan, de către compania Salrom SA.

Răspunsul ministerului la solicitarea noastră a fost unul reținut, în care s-a  invocat prematuritatea oricărei ieșiri publice pe sensibilul subiect: ”În urma întâlnirii informale cu reprezentanții prefecturii, ai operatorului minier și ai autorităților locale din județul Vâlcea, au avut loc discuții referitoare la limitele Parcului Național Buila-Vânturarița. În cadrul întâlnirii s-au analizat istoricul suprapunerii și situația existentă, în fapt și în drept. Părțile au convenit să mai aibă loc o întâlnire în perioada următoare, la o dată stabilită ulterior, de comun acord. Având în vedere că discuțiile referitoare la modificarea limitelor, în acest caz, sunt în faza incipientă, vom emite o poziție oficială după finalizarea acestora”.

Puteți citi mai jos solicitarea Asociației Kogayon, cât și răspunsul Consiliului Județean Vâlcea, referitor la proiectul de HG ce vizează distrugerea unei părți din Parcul Național Buila-Vânturarița. De parcă n-ar fi fost destul că oricum e cel mai mic Parc Național al României, politicienii aspiră să-l facă și mai mititel.

Vezi aici cererea  Asociației Kogayon.

Vezi aici răspunsul autorităților, inclusiv proiectul de HG referitor la ciuntirea Parcului Național Buila-Vânturarița.

Citește și Petiție: Parc Național sau exploatare minieră?

Notă: Redactarea și publicarea articolului s-a realizat din Proiectul “Să facem împreună legi pentru natură!”, derulat de Federația Coaliția Natura 2000 România în parteneriat cu Societatea Academică Română și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Acest articol nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată de redacția România Curată.

 
 
RomaniaCurata 102 26-03-2017 Vali
    Acest articol nu are niciun comentariu
ADAUGA COMENTARIU

 
Online 433 Pagina incarcata in 0.344455957413 secunde